Primul an din viata unui bebelus este o perioada extraordinara, fiecare zi aduce noi oportunitati pentru micutul tau de a invata si de a se dezvolta.
Ca parinte, iti doresti sa faci cele mai bune alegeri. Jocurile si activitatile creative sunt esentiale pentru a stimula dezvoltarea cognitiva, motorie si emotionala a bebelusului tau.
Inca de cand avea Tudor o luna am inceput sa citesc despre cum putem petrece timp impreuna, ce jucarii sunt potrivite pentru el, ce carticele ar trebui sa ii cumpar si tot asa.
Iata cateva dintre activitatile pe care eu le-am ales pentru Tudor.
0-3 Luni: Stimularea Simturilor
- Tummy time
Incepe cat mai devreme si pune-l pe bebelus pe burtica pentru cateva minute in fiecare zi. Acest lucru ii ajuta sa-si intareasca muschii si sa isi dezvolte coordonarea.
Eu il puneam pe Tudor pe o paturica si asezam in fata lui cateva jucarii colorate pentru a-i atrage atentia.
- Jucarii senzoriale
Alege jucarii cu diferite texturi, culori si sunete pentru a stimula simturile bebelusului.
- Carti alb negru
In primele luni de viata, bebelusii nu disting culorile. Exista niste carticele speciale pentru ei – de tipul celor alb-negru. Poti alege si carti cu povesti, ai grija ca imaginile sa fie mari si chiar daca nu intelege inca cuvintele, va iubi sunetul vocii tale.
Tudor era foarte atent cand citeam cartile din seria MOG. Mog si bebelusul / Mog si soricelul.
3-6 Luni: Explorarea si Miscarea
- Cumpara o oglinda
Bebelusii adora sa se priveasca in oglinda. Pune o oglinda sigura in spatiul de joaca si lasa-l sa-si dezvolte reflexia.
Bebelușii adoră să se privească în oglindă. Aceasta le stimulează recunoașterea de sine și dezvoltarea cognitivă. Pune o oglindă sigură în spațiul de joacă și lasă-l să-și descopere reflexia.
- Canta
Canta-i bebelusul tau cantece de leagan si nu numai. Tudor a fost fascinat inca de mic de muzica, iar acum are o mini-boxa portabila pe care mi-o aduce mereu sa ii pun muzica.
6-9 Luni: Interactiunea si Dezvoltarea Motorie
- Mingiute moi
Jocul cu mingea il incurajeaza sa se tarasca sau sa incerce sa o prinda. Ajuta la dezvoltarea coordonarii, iar incetul cu incetul va invata sa o impinga si el spre voi.
- Zucarii cu zgomote
Jucariile care scot diverse sunete cand sunt atinse sunt fascinante pentru bebelusi. Acestea stimuleaza simtul auditiv si ii incurajeaza sa inteleaga relatia cauza-efect. In plus, dezvolta dexteritatea si coordonarea mana-ochi.
9-12 Luni: Independenta si Creativitatea
- Jocuri de constructie
Cuburile de constructie sau puzzle-urile simple cu piese mari sunt excelente pentru dezvoltarea creativitatii si a abilitatilor motorii fine.
- Jocuri de rol
Acum este momentul pentru papusi, diferite animalute de plus sau bucatarii de jucarie. Acestea stimuleaza imaginatia si ajuta la dezvoltarea abilitatilor sociale si emotionale.
Timpul petrecut jucandu-te si explorand lumea impreuna cu bebelusul tau este esential pentru dezvoltarea armonioasa a acestuia.
Fiecare activitate, ca este vorba de o sesiune de tummy time sau cititul unei carti, contribuie la crearea unor baze solide pentru viitor.
Care este activitatea preferata a bebelusului tau?
Fii mereu la curent cu postarile mele!
- Ma gasesti pe Instagram
- Haide in grupul Parenting cu Dragoste