Parenting cu Dragoste

Semne ca micutul tau este pregatit sa mearga

Primii pasi ai copilului tau reprezinta unul dintre cele mai emotionante si memorabile momente. Este un semn al dezvoltatii si independentei care aduce cu sine o multime de bucurii, dar si provocari.

Copiii descopera nu doar lumea din jurul lor, ci si increderea in propriile abilitati.

De la 5 la 15 luni, copiii trec de la statul in sezut, la mersul de-a busilea si pana ce invata sa mearga singuri.

Astazi am sa povestesc cum sa iti ajuti copilul sa faca primii pasi cu incredere si siguranta. Descopera care sunt primele semne care arata faptul ca micutul tau este pregatit sa mearga, cum sa ii oferi sprijinul necesar fara a-l forta si cateva dintre practicile pe care eu le-am folosit la Tudor pentru a face aceasta tranzitie cat mai placuta. 

Inainte ca bebelusul sa faca primii pasi, el va atinge mai multe etape premergatoare cum ar fi: mersul de-a busilea, ridicatul in picioare la marginea patului, mersul cu sustinere.

    Mersul de-a busilea si rostogolirea: Majoritatea bebelusilor incep sa mearga de-a busilea si sa se rostogoleasca inainte de a merge. Aceste activitati le dezvolta muschii necesari pentru a sta in picioare si a se deplasa.

    Ridicatul in picioare la marginea patului: Daca observi ca micutul tau incepe sa se ridice in picioare folosind mobila sau alte obiecte de sprijin, este un semn clar ca este foarte aproape de a merge singur.

    Mersul cu sustinere: Daca a inceput sa se ajute de mobila pentru a se ridica si sta in picioare fara probleme, ii poti oferi mainile tale pentru sprijin si sa il ajuti sa faca primii pasi.

    Cum sa iti ajuti micutul sa faca primii pasi

    1. Incurajari si sprijin: Stai in fata lui si da-i mana pentru a-l incuraja sa faca pasi spre tine.

    2. Jocuri si activitati: Are o jucarie preferata? Te poti ajuta de acea jucarie pentru a-l face sa faca pasi.  

    3. Mediu sigur: Trebuie sa va asigurati ca spatiul este unul sigur. Eliminati obstacolele. Este important sa nu fie jucarii aruncate pe jos, pe care sa calce si sa se loveasca.

    4. Picioarele goale: In interior, este recomandat ca cei mici sa stea desculti, asta ii ajuta sa simta mai bine suprafetele si sa dezvolte echilibrul natural.

    Cum a invatat Tudor sa mearga singur

    Tudor avea 10 luni cand s-a ridicat prima data singur pe marginea patului. Nu stiu daca este devreme sau tarziu, dar atunci a decis el ca este pregatit sa se ridice. Ne-am bucurat foarte mult si l-am incurajat sa mai incerce. Apoi am inceput sa il tinem de maini pentru a se putea deplasa prin casa. 

    Ce cred ca a adjutat cel mai mult a fost jocul cu trecerea de la mine la tatal lui. In fiecare seara ne asezam pe covor la o distanta mica unul de altul si il incurajam pe Tudor sa vina la pupici, cand la mine cand la Andrei. Jocul asta ii placea foarte mult si asa a inceput incet incet sa vina la noi fara sustinere.

    Avea 1 an si 3 luni cand a inceput sa mearga singur pe afara, fara sa ne mai tina pe noi de mana.

    Nu forta procesul

    Important de mentionat este faptul ca fiecare copil este unic, se dezvolta in ritmul sau. Daca micutul tau nu pare interesat sa mearga, nu il forta. Continua sa il incurajezi si sa il sustii, iar in curand va face primii pasi pe cont propriu.

    La ce varta a inceput sa mearga micutul tau? 

    Fii mereu la curent cu postarile mele!

    1. Ma gasesti pe Instagram
    2. Haide in grupul Parenting cu Dragoste

      You may also like...

      Leave a Reply