alimente de evitat in sarcina
Jurnal de sarcină Parenting cu Dragoste

Jurnal de sarcină | Alimente de evitat în sarcină

In sarcină alimentația joacă un rol esențial în dezvoltarea bebelușului și în menținerea unei stări de sănătate optime pentru mamă.

În timp ce anumite alimente sunt recomandate pentru conținutul lor bogat în nutrienți, altele ar trebui evitate pentru a reduce riscul de infecții, intoxicații sau alte probleme de sănătate.

Descoperă o lista cu ce alimente este bine să eviți pe durata sarcinii și de ce.

1. Pește cu un conținut ridicat de mercur

Peștele este o sursă importantă de proteine, fier și zinc – nutrienți esențiali pentru creșterea și dezvoltarea copilului. Însă anumite tipuri de pește – în special peștii prădători mari – pot conține cantități mari de mercur.

  • Exemple: rechin, pește-spadă, macrou regal și ton mare (în cantități mari).
  • De ce să eviți: Mercurul este o substanță toxică ce poate afecta sistemul nervos al fătului. Înlocuiește aceste specii cu pești mai siguri, cum ar fi somonul, sardinele sau păstrăvul.

Ce pește este sigur pentru a fi consumat în sarcină?

Poți mânca o varietate de pește care conține o cantitate redusă de mercur și este bogat în omega-3, cum ar fi: somon, hering, păstrăv, macrou de ocean.

2. Carne crudă sau insuficient gătită

În sarcină nu este recomandat să mănânci carne crudă sau puțin gătită (roz și în sânge în interior), deoarece aceasta poate fi infectată cu toxoplasma, un parazit care poate determina probleme serioase de sănătate la copil.

  • Evită: friptură în sânge, carpaccio, tartar, carne de pui sau porc gătită parțial.

Dacă carnea este bine pregatita, ea este o sursa excelenta de proteine, fier si alte vitamine si minerale.

3. Ouă crude sau cu gălbenușul moale

Ouăle crude pot fi purtătoare de Salmonella, care poate provoca intoxicații alimentare. Optează pentru ouă bine gătite și evită produsele cu ou crud.

-> Fierbe oul cu coaja cel putin 7 minute

-> Fierbe oul fara coaja pana cand albusul devine complet opac, iar galbenusul ferm (aproximativ 5 minute)

-> Prajeste oul pe ambele parti

  • Evită: maioneză de casă, mousse de ciocolată, ouă poșate.

4. Produse lactate nepasteurizate

Produsele lactate nepasteurizate pot conține Listeria, o bacterie care prezintă riscuri majore pentru femeile însărcinate. Alege doar lactate pasteurizate.

  • Evită: brânză de tip Brie, Camembert, Roquefort, lapte crud.

Brânzeturi care pot fi consumate în condiții de siguranță în timpul sarcinii:

  • Brânzeturi tari: variantele afumate, Edam, Emmental, Cheddar, telemea, Gouda, parmezan
  • Brânzeturi moi, prelucrate, dacă sunt făcute din lapte pasteurizat: brânza de vaci, crema de brânză, telemea, brânza de capră, mascarpone, mozzarella, brânza topită, ricotta

5. Ficat și produse din ficat

Ficatul conține cantități mari de vitamina A, iar un exces de această vitamină poate fi dăunător pentru dezvoltarea fătului.

Dacă consumi o cantitate prea mare de retinol, acesta se poate acumula în organism și poate să devină periculos pentru copilul care se dezvoltă.

  • Evită: pateuri de ficat, ficat gătit, suplimente bogate în vitamina A (în doze mari).

6. Băuturi cu cofeină în exces

Consumul ridicat de cofeină este legat de riscuri precum greutate mică la naștere sau avort spontan. Specialiștii recomandă limitarea la maximum 200 mg de cofeină pe zi.

7. Alcool

Alcoolul poate afecta serios dezvoltarea fătului și este asociat cu riscuri de defecte congenitale și probleme de dezvoltare. Cel mai sigur este să eviți complet alcoolul în timpul sarcinii.

Evitarea acestor alimente poate face o diferență semnificativă pentru o sarcină mai sigură și mai sănătoasă. Deși poate fi tentant să păstrezi obiceiurile alimentare anterioare, fiecare alegere este un pas înainte spre a-i oferi bebelușului tău cel mai bun început.

Consultă-te mereu cu medicul tău despre orice nelămurire legată de alimentație și bucură-te de această perioadă unică din viața ta!

Alte articole care te-ar putea ajuta din categoria „Jurnal de sarcină”:

You may also like...

Leave a Reply