Toată lumea îți spune cât de minunată e venirea pe lume a unui copil. Și e, cu siguranță, una dintre cele mai intense și transformatoare experiențe. Dar adevărul este că primele săptămâni cu un nou-născut sunt un carusel de emoții, epuizare, revelații și haos.
Oricâte cărți ai citi și oricâte cursuri ai face, nimic nu te pregătește complet pentru realitatea primei întâlniri cu nou-născutul tău.
Acest articol este pentru tine, draga mămică aflată la început de drum. Pentru că acum, la al doilea copil, îmi dau seama cât de mult m-au ajutat (sau m-ar fi ajutat) aceste adevăruri simple. Cu Carla totul a fost diferit – mai calm, mai blând, mai clar. Dar cu Tudor… a fost o adevărată călătorie de inițiere.
Iată 8 adevăruri sincere pe care mi-ar fi plăcut să le știu și eu dinainte:
Primele nopți acasă sunt cele mai grele
Nimeni nu te pregătește pentru acea primă noapte în care nu mai ești la maternitate. Tu ești „responsabilul de serviciu”, iar plânsul nou-născutului poate părea un puzzle imposibil de descifrat. Respiri adânc, plângi un pic, și o iei de la capăt. Nu ești singură.
Îmi amintesc perfect prima noapte acasă cu Tudor. Nu înțelegeam plânsul lui, nu știam dacă mănâncă suficient, dacă doarme bine. Erau atâtea necunoscute și atâtea griji.
Plânsul bebelușului te poate declanșa emoțional
Chiar dacă știi rațional că plânge pentru că are un disconfort, faptul că nu poți să-l liniștești imediat îți poate aduce lacrimi și ție. Nu e vina ta. E doar o reacție profundă și normală a unei mame care încearcă să înțeleagă un suflet nou.
Vei simți că „nu faci nimic” într-o zi – dar ai făcut totul
Zilele se pot simți monotone: alăptat, schimbat, adormit. Dar tot ce faci contează enorm pentru puiul tău. Ai hrănit, ai liniștit, ai iubit. Chiar dacă nu ai pus o mașină de spălat sau nu ai ieșit din pijama.
Alăptarea poate fi grea, chiar dacă pare cel mai natural lucru din lume
Cu Tudor, am avut ragade, dureri și nesiguranță. Îmi venea să renunț. Nu mă simțeam suficientă. Am avut nevoie de sprijin, de informare, de răbdare. Cu Carla, alăptarea a venit mai firesc, pentru că știam deja ce funcționează pentru mine.
Fiecare mamă are propriul drum. Ce contează este ca tu și copilul tău să fiți bine, indiferent de cum arată hrănirea.
Te vei simți copleșită de sfaturi (și de autocritică)
Toți au o părere: cum să-l ții, cât să doarmă, cum să-l îmbraci. Dar tu ești mama lui. Ascultă-ți instinctul, chiar dacă e în formare. E mai valoros decât orice comentariu.
Vei simți dor de viața de dinainte – și asta nu înseamnă că nu-ți iubești copilul
E normal să-ți fie dor de liniștea de a bea o cafea, de ieșirile spontane, de timp pentru tine. Dorul de „tine” nu anulează dragostea pentru noul tău rol. E doar o altă parte din tine care cere atenție.
Am zile în care îmi este dor de cafeaua băută în liniște, o conversație cu o prietenă fără întreruperi, timpul cu mine, cu Andrei – dar stiu că este o perioadă de care o sa imi fie dor peste ani.
Dragostea nu e întotdeauna instantanee
Poate te-ai așteptat ca în clipa în care îți ții bebelușul în brațe să simți un val uriaș de iubire. Dar pentru unele mame, conexiunea se construiește în timp. Și e perfect normal. Nu înseamnă că ești o mamă mai puțin bună. Înseamnă doar că ești om.
Fiecare zi e o victorie, chiar dacă nu pare
Poate ai dormit doar două ore legate. Poate ai plâns în baie. Poate ai reușit să-l adormi cu greu. Dar ai trecut și de azi. Ai fost acolo. Ai iubit. Și asta înseamnă tot.
Dacă ești la primul copil și simți că nu faci față, să știi că nu ești singura. Primele săptămâni sunt pline de întrebări, dar și de magie. Cu timpul, va deveni mai ușor. Vei învăța, te vei adapta, te vei transforma.
Ai voie să înveți pas cu pas. Ai voie să nu știi tot. Și chiar așa, ești cea mai bună mamă pentru copilul tău.