Desi nu pot vorbi, bebelusii sunt persoane complete, capabile sa participe activ la relatia cu noi si la propria lor viata.
Bebelusilor le place sa fie implicati in tot ceea ce noi parintii facem, mai ales cand este vorba despre ei – spalat pe dinti, schimbat haine, scutec, baita, etc.
In cartea “Cum sa educam copiii mici cu respect si blandete” a lui Janet Lansbury am descoperit un capitol care pe mine personal m-a ajutat in relatia cu Tudor.
Pentru ca sunt sigura ca o sa va ajute si pe voi, vreau sa impartasesc ce am invatat eu in cateva pagini. (recomand cartea)
Janet spune ca celor mici le place sa fie implicati in tot ceea ce tine de ei. Copiilor nu le place sa fie intrerupti cand se joaca, si in cele mai multe cazuri schhimbatul scutecului sau al hainelor poate fi amanat pana cand bebelusul sau copilul mic ia o pauza.
Cand cel mic termina ce facea spune-i: “Acum te rog sa mergi cu mine sa schimbam scutecul” daca se impotriveste ii poti spune “Vad ca inca nu esti pregatit”; “Mai asteptam 5 minute si apoi mergem”
Recunosc, uneori din graba il luam pe Tudor in timp ce se juca si voiam sa ii schimb hainele, sa faca baita sau sa manance.
Dupa ce am citit asta in carte, am incercat si eu si spre surprinderea mea nu au mai fost lacrimi, nu s-a mai miscat in timp ce il schimbam – ba chiar m-a ajutat: si-a luat singur tricoul din dulap si mi l-a adus.
Am realizat ca cei mici isi doresc foarte tare autonomia si sunt mult mai dispusi sa coopereze atunci cand le respectam nevoia de a lua anumite decizii.
Mai ales in cazul unui baietel de 1 an si 7 luni cum este Tudor, care de abia acum descopera lumea.
Am sa las in continuare alte lucruri importante pe care le-am invatat din carte si care cred ca sunt de folos tuturor parintilor.
Interactiuni profunde – bebelusii isi dezvolta abilitatile de comunicare inca din primele zile de viata. Raspund la vocea noastra, ne urmaresc cu privirea si ne imita expresiile.
Dezvoltarea cognitiva – fiecare moment petrecut in interactiune cu bebelusii este o oportunitate de invatare pentru ei. Chiar daca nu se pot exprima prin cuvinte, ei absorb informatiile, invata si isi formeaza intelegerea despre lume prin experientele lor zilnice.
Relatie si conexiune – bebelusii se bucura de prezenta si atentia noastra, iar aceste momente de conexiune sunt esentiale pentru dezvoltarea lor emotionala.
Explorare si curiozitate – chiar daca nu pot merge sau vorbi, bebelusii exploreaza lumea din jurul lor cu o curiozitate incredibila. Fiecare obiect, sunet si textura reprezinta o noua descoperire care le stimuleaza simturile si le dezvoltă abilitătile.
Sustinerea dezvoltarii
- Raspundeti-le cu entuziasm si atentie.
- Oferiti-le oportunitati de explorare si joc.
- Vorbiti-le si cantati-le, chiar daca nu pot raspunde.
- Fiti prezenti si conectati emotional.
Care sunt cele mai pretioase momente pe care le-ai petrecut alaturi de bebelusul tau?
Fii mereu la curent cu postarile mele!
- Ma gasesti pe Instagram
- Haide in grupul Parenting cu Dragoste